جداسازی گاز مایع NGL
اسفند ۱۸, ۱۳۹۸
واحد احیای آب ترش
اسفند ۱۸, ۱۳۹۸
جداسازی گاز مایع NGL
اسفند ۱۸, ۱۳۹۸
واحد احیای آب ترش
اسفند ۱۸, ۱۳۹۸

واحد بازیافت گوگرد

هدف از این واحد بازیافت گوگرد از اسید تولید شده در واحد ۱۰۱ می باشد. خوراک ورودی ، گاز ترش از واحد ۱۰۱ و محصول ،  مایع گوگرد است که برای ذخیره سازی به واحد ۱۴۴فرستاده می شود.

هدف از احداث این واحد ملاحظات زیست محیطی و تبدیل H2S های گاز اسیدی حاصل از فرایند شیرین سازی آمین به گوگرد می باشد و تولید روزانه طراحی شده چهار Train ، ۴۰۰ تن می باشد. اساس آن سوختن گاز اسیدی به صورت فرایند کلوس ، بدست آوردن گوگرد گازی و بعد از آن مایع کردن گازهای گوگردی بوسیله آب گرم می باشد.

این واحد از سه قسمت اساسی تشکیل شده است که به صورت زیر می باشد :

۱- مرحله کلوس ( Clause )

شامل کوره واکنش ، بویلر وکندانسور و راکتورهای کاتالیستی می باشد.

الف) کوره واکنش : که واکنش و شکست حرارتی در آن در دمای بالا به شکل زیر رخ می دهد :

 H2S =  H2+1/2S2

 هوا برای سوختن از دمنده های هوا تامین می گردد. قبل از سوختن ، هوا و گاز اسیدی  در مبدلهای جداگانه توسط SH  پیش گرم می شوند و قبل از ورود گاز فرایند به راکتورهای دوم و سوم ، از مبدل های SH برای گرم کردن آنها استفاده  می شود.

ب) بویلر و کاندنسورها : با استفاده از آب گرم ، گوگرد تولید شده را مایع کرده و بخار تولید می کنیم . بخارات تولید شده در بویلر و کاندنسور به خط اصلی بخار داده می شود ( یعنی در واحد تولید  SLداریم ) . کاندنسورهای دوم وسوم بخارش در کولر هوایی خنک شده و دوباره به خط آب گرم زده می شود که این بخار ( barg 101 ) LLP می باشد.

ج) راکتورهای کاتالیستی : تبدیل H2S با دمای کم در حضور کاتالیزر رخ می دهد.

۲- مرحله گاز زدایی

گوگردهای تولید شده از بویلر و کاندنسورها به ظرف گاز زدایی انتقال پیدا کرده و چون H2S ها در گوگرد حل شده اند باید از گوگرد حذف شوند که توسط دو پمپ در گردش در دو قسمت گاز زدایی و با تزریق کاتالیست مایع aquisulf حاصل می شود که این گازها توسط egector بخار و با جریان متقابل هوا و گوگرد از سطح گوگرد مایع شده و به سمت جریان بالادستی قسمت آشغال سوز انتقال می یابد. گوگرد به صورت پلی سولفاید تشکیل می شود. لازم به ذکر است که مقدار H2S مجاز باید ppm 10 باشد که به طور مداوم اندازه گیری می شود. دمای نگهداری گوگرد مایع C140 تا  C150 می باشد. ( اگر دما از C140 کمتر شود بخار تزریق می کنیم و اگر از C150 بیشتر شد از آب گرم استفاده می کنیم .

۳- آشغال سوز( Incinerator )

گازهای زائد در آخر به سمت Incinerator رانده شده که با گازهای حاصل از گاز زدایی مخلوط شده ودر اینجا توسط FG در دمای C800 می سوزد و از طریق stack به اتمسفر داده می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button