شیرین سازی گاز
اسفند ۱۸, ۱۳۹۸
شیرین سازی گاز
اسفند ۱۸, ۱۳۹۸

واحد دریافت گاز:

این واحد بنام تأسیسات پذیرش گاز می باشد، در واقع ورودی پالایشگاه قرار گرفته که گاز از سکوهای دریایی به صورت سه فاز ( گاز طبیعی، میعانات گازی، گلایکول-آب )  توسط خطوط انتقال ۳۲  اینچی  Sea line  به خشکی رسیده و وارد این واحد در ورودی پالایشگاه  می شود .

 

برای هر یک از فازهای جنوب کشور، یک واحد ۱۰۰ وجود دارد که هر کدام شامل بخشهای زیر می باشند:

 

  1. Mani-Fold ورودی و محل دریافت توپک (Pig Receiver).
  2. سیستم جداسازی گاز از مایع ومحل ذخیره سازی مایعات دریافتی که بنام سیلاب گیرشناخته می شود( Finger Type Slug Catcher).
  3. سیستم انبساط گاز در ایستگاه کنترل فشار.
  4. سیستم High Integrity Pressure Protection System) HIPPS) و PSV جهت حفاظت Plant Downstream.
  5. قسمت جداسازی گاز و مایع در جداکننده های پر فشار. (هر واحد دارای دو جداکننده پر فشار عمودی می باشد که بصورت موازی کار می کنند).
  6. گرمکن های گاز ترش جهت جلوگیری از تشکیل هیدارت در زمستان و در طی عملیات Packing / Depacking.
  7. جدا کردن فاز مایع و فاز گاز از همدیگر و فرستادن فاز گاز به ردیف های پالایشی (Train)جهت پالایش و تصفیه.
  8. فرستادن فاز مایع که شامل گلایکول، آب و میعانات گازی است به واحد ۱۰۳ جهت جداسازی و تثبیت میعانات گازی ( Stabilization ).
  9. کاهش و کنترل فشار گاز توسط شیر کنترل فشار  Pv0037 در قسمت letdown station.
  10. گرفتن توپک های (Pigs) فرستاده شده از طرف سکو به خشکی توسط قسمت(Pig Receiver).

همانطور که می دانیم داخل خطوط انتقال گاز (Sea line) از دریا به خشکی اگر اجسامی مانند زنگ زدگی داخل لوله، لجن و  … وجود داشته باشد و بخواهند آن را تمیز نمایند از وسیله ای بنام pig  استفاده می نمایند.

این pig ها بسته به نوع کاربرد انواع متفاوتی دارند مانند :

 

  •  pig   معمولی  که فقط برای تمیز کردن لوله به کار می رود.
  •    Magnetic pig   که pig   آهن ربایی می باشد و برای جمع آوری تکه های سیم جوش واجسام آهنی به کار می رود .
  •  Intelligent pig    که pig   هوشمند می باشد دارای تعدادی سنسور ( Sensor)می باشد که ضمن حرکت در لوله (Sea line ) تمامی اطلاعات مربوط به خوردگی و… را ثبت کرده و آنرا به کامپیوتر انتقال داده و آنالیز می نمایند.

 

 

البته قطر همه pig  ها به اندازه قطر داخل لوله بوده و میتوان همزمان چندین pig  را به داخل لوله فرستاد و این pig  ها با فشار خود گاز  تقریبأ با اختلاف فشار ۱۲Barg  که (92 بار فشار در پشت pig   و ۸۰ بار فشار در جلوی pig) به سمت ساحل حرکت می کند که معمولأ امکان دارد بسته به نوع pig این فشارها تغییر یابد.

 

سیستم کنترل فشار HIPPS:

(High Integrity Pressure Protection System) : جهت کنترل فشار در حدود    Barg82 به منظور محافظت تجهیزات واحد پایین دستی (واحد ۱۰۱) تعبیه شده است علاوه بر این سیستم شیر های اطمینان (PSVs) نیز در این واحد قرار داده شده است تا در صورت افزایش فشار به صورت ناگهانی گاز مازاد را به سمت مشعل های پالایشگاه هدایت نماید.
pig  را در سکوی دریایی ( Plate form ) در داخل pig launcher   قرار داده و به سمت خشکی رها می شود و در خشکی در اولین قسمت از واحد ۱۰۰ توسط Pig Receiver با دستورالعمل خاصی به صورت ایمن گرفته شده و مسیر گاز از Pig Receiver جدا شده وبه مسیر عادیش برگردانده می شود. سیال دو فازی ( گاز طبیعی , میعانات گازی وگلایکول )بعد از آن به سمت جداکننده های لوله ای که آنها را Finger Type Slug Catcher  می نامند حرکت کرده تا این دو فاز از هم جدا شود و این جداکننده شامل چهار قسمت میباشد که عبارتند از :

  1. Gas & liquid separation area    که طول این قسمت ۱۳ متر و شیب آن ۲۰/۱ می باشد .
  2. Inter Midiate section               که طول این قسمت ۲۳ متر و شیب آن ۲۰/۱ می باشد .
  3. Slug catcher section               که طول این قسمت ۳۳۰ متر و شیب آن ۱۰۰/۱ می باشد .
  4. Liquid buttel section

فاز گاز از مایع درهمان ۱۳ متر یعنی قسمت اول جداشده و توسط لوله های عمودی شکل،  Riser هایی به قسمت Letdown station منتقل شده که فشار گازدر این قسمت توسط شیرکنترل فشار Pv0037 کاهش یافته و از تقریبأ ۷۹ به ۶۸ بار می رسدو بعد از آن به یک جداکننده بنام Hp seperator وارد شده تا اگر مایعاتی همراه خود داشته یعنی در اصطلاح Carry over شده باشد جدا شود و بعد از یک گرم کننده گاز (Heater) عبورکرده تا ازدمای تقریبأ ۱۵٫۵ درجه سانتی گراد به ۲۲٫۵ برسد و بعد از آن به سمت ردیفهای پالایشی  ( Train)  راهی می شود .
فازهای مایع (میعانات گازی وگلایکول) به قسمت انتهایی Five Finger  که Liquid buttel   می باشد سرازیر شده و در آنجا تشکیل دوفاز که فاز زیرین گلیکول وآب و فاز بالایی میعانات گازی می باشد را می دهند و بعد از آن هر دو فاز به صورت مستقل فیلتر شده (به علت اینکه از پدیده emussion در کنترل ولو (Control valve) جلوگیری نمایند از هم جدا نموده و فیلتر می شوند اگر این کار انجام نمی شد ذرات هردو فازدرکنترل ولو به هم می چسبید و در واحد ۱۰۳ در قسمت Preflash drum از هم به راحتی جدا نمی شدند و مشکلات خاصی را در این واحد بوجود می آوردند)و دوباره بعد از فیلتر با هم مخلوط شده و به واحد ۱۰۳ فرستاده می شوند، لازم به ذکر است که خط گلایکول دارای سه فیلتر و خط میعانات گازی (Condensate )دارای دو  فیلتر می باشند که یک فیلتر از هر کدام همیشه به صورت آماده  (Stand by) بوده و در مواقعی که اختلاف فشار(Dp) در فیلترهایی که در service می باشند از یک حد مجاز زیاد باشد آنها را تعویض نمایند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button